Nahkurinverstaan jokirantaa sillalta kuvattuna

Verstas keskellä kylää

Nahkurinverstas sijaitsee idyllisessä Portaan kylässä, jonka historiaa tunnetaan 1400-luvulta asti, ja jonka kauniita maisemia ovat vuosisatojen aikana ikuistaneet lukuisat taiteilijat aina Albert Edelfeltistä alkaen. Kylän lävitse virtaa puhdasvetinen Turpoonjoki, ja myös vuosisatoja vanha Hämeen Härkätie kulkee Portaan kylän kautta.

Nahkurinverstas sijaitsee aivan Turpoonjoen rannalla, joen ja Härkätien vanhan linjauksen risteyskohdassa. Vielä 1960-luvulla kulki maamme liikenne Hämeenlinnasta Turkuun lähes nahkurimestarien asuintalon seinää viistäen ja ylitti Turpoonjoen rakennuksen nurkalta. Nykyisin on entisen Härkätien sillan paikalla kävelysilta, jolta aukeavat kauniit näkymät Turpoonjoelle.

Joen vastakkaisella rannalla, harjun laidalla, kulkee Portaanraitti, jonka varrella ovat sijainneet kylän keskustalot vuosisatojen ajan. Lähellä on myös Mäkikylä, jonka pienissä mökeissä asuivat ennen muun muassa kylän monet käsityöläiset. Nykyisin useimmat mökeistä on kunnostettu viehättäviksi kesäasunnoiksi.

Verstaskiinteistöllä sijaitsee paitsi itse verstas myös kaksi vanhaa asuinrakennusta, joista toinen on asiakkaidemme majoitustilana ja toinen tällä hetkellä yksityiskäytössä. Vehreässä ja suojaisassa pihassa kukkivat kesäaikaan ruusut ja monet ikivanhat perennat, kuten idänunikko, pioni, keisarinkruunuksikin kutsuttu ruskolilja, päivänliljat ja harmaamalvikki.

Sivun vasemman laidan linkeistä löydät kuvia sekä verstaan pihapiiristä että Portaan kylästä.

Historiaa, nähtävyyksiä ja erityisesti luonnokauniita maisemia riittää Tammelan kunnan alueella runsaasti myös muualla kuin Portaan kylässä. Vajaan parinkymmenen kilometrin säteellä verstaalta sijaitsevat sekä Liesjärven että Torronsuon kansallispuistot ja Saaren kansanpuisto. Noin kymmenen kilometrin päässä Portaan kylästä sijaitsee Eerikkilän urheiluopisto monipuolisine liikuntamahdollisuuksineen.

Lisätietoa alueen nähtävyyksistä, harrastusmahdollisuuksista ja tapahtumista löydät esimerkiksi sivun vasemman laidan linkkien kautta.

Päivitetty: 18.3.2013